sábado, 29 de diciembre de 2018

JOCS MODIFICATS

Què són els jocs modificats?

Els jocs modificats són una visió modificada de l’ensenyança dels jocs esportius. Esta transformació pretén facilitar l’ensenyança dels jocs esportius, que es troben entre el joc esportiu tradicional i el joc lliure. 

Cal esmentar que en aquesta classificació també s’englobarien els jocs adaptats. Utilitzats per a fomentar la inclusió dels alumnes, sobretot amb diversitats físiques, psíquiques o psicològiques. Fent sentir l’oportunitat als alumnes de tindre alguna discapacitat que condiciona la participació de molts jocs o esports.

Encara que existeixen competicions específiques per a persones amb diversitat com els esports paralímpics, també hi ha jocs on interaccionen tant persones amb alguna diversitat amb persones sense cap diversitat. 


Londres 2012 voleibol paralímpico By Smooth O
https://bit.ly/2ANdskf
CC BY-SA 2.0

Un exemple són: jocs amb màscares (per a no veure o reduir la visió) com el goalball..., jocs asseguts (discapacitat física) com el voleï assegut..., jocs visuals (amb incapacitat sonora) mocadoret...



Goalball By Rubens Chaves
https://bit.ly/2H1rUus
CC BY-SA 4.0


Entre les seues característiques:
  • El factor tècnic es redueix.
  • Se li dona major importància als principis tàctics, per a donar major èmfasis al desenvolupament del joc.
  • Major participació dels alumnes amb menys habilitats físiques.
  • Facilita la integració dels dos sexes.
  • Permeten modificar les regles inicials, conservant la essència de l’esport estàndard.

Objectius

El principal objectiu d’aquest jocs es el de donar oportunitats a tots els participants de participar, ja que la dificultat tècnica es veu reduïa.
Transmetre les sensacions a tots els alumnes d’alguna incapacitat que condiciona el funcionament normal d’algun joc.

La classificació
  • Jocs de blanc i diana: com el golf, birles, petanca...
  • Jocs de bat i camp: com el beisbol, cricket...
  • Jocs de canxa dividida: tenis, pàdel, voleibol...
  • Jocs d’invasió: futbol, bàsquet, hockey, handbol...

Aquesta classificació rep en nom de “Classificació britànica” (Ellis, 1983)  i que més tard va ser modificada per Devís, J (1992).

Quina importància tenen en les aules?

Com bé s’ha dit anteriorment, aquest joc faciliten la participació tant de la gent amb unes característiques d’habilitat baixes i gent amb algun tipus de diversitat física, psíquica o psicològica. Facilitant la interacció de persones que tenen algun tipus de dificultats per a seguir el ritme habitual de les classes d’Educació Física o dels propis jocs quotidians dels xiquets/es.
A banda, dona l’oportunitat a les persones sense cap tipus d’incapacitat de posar-se en la pell dels que si les tenen i sentir les sensacions d’impotència que molts alumnes amb aquestes característiques conviuen en el dia a dia i del que ells no són conscients. Al mateix temps que ajuda a la sensibilitzar el pensament de les persones.  

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Devís, J. D., & Velert, C. P. (1992). Nuevas perspectivas curriculares en educación física: la salud y los juegos modificados (Vol. 103). Inde.

Ellis, M. (1983). Similarities and differences in games: A system for classification. In International association for physical education in higher education 

jueves, 27 de diciembre de 2018

JOCS POPULARS I TRADICIONALS

Els jocs populars i tradicionals són activitats lúdiques i recreatives practicades generalment al carrer i que tenen diferents regles segons el lloc on es practiquen. Les característiques d’aquestes activitats depenen de l’edat, els interessos i la motivació dels que els practiquen.

En quant a les característiques principals:
  • Les normes es transmeten de generacions en generacions, podent adaptar-les o modificar-les al seu interès.
  •  Es treballen les habilitats i les destreses, com la precisió, la coordinació, el ritme o les qualitats físiques bàsiques.
  • El terreny de joc és qualsevol lloc, és a dir, es pot jugar a l'escola, a casa, als parcs...
  • El material és fàcil i barat.
  • Afavoreixen la cohesió entre persones que hi juguen i poden estar lligats a celebracions populars o a festes.
  • De vegades van acompanyats de alguna cançó o dansa, caracteritzada per lletres que expliquen algun tipus d'història.
Es classifiquen segons el tipus de d'activitat que es realitza:
  • Jocs de curses: com els jocs de persecució, jocs de relleus, jocs de velocitat. Exemple: tallar el fil, curses de sacs, el mocadoret...
Carrera de sacos infantiles By Pabvigar
https://bit.ly/2M2n8LV
CC BY-SA 3.0

  • Jocs de corda: que consisteixen en saltar la corda de diferents maneres. Exemple: la serp, onades, correcames...
Joven estudiante diversion juego salto cuerda By Pixnio
https://bit.ly/2RD2Pde
Creative Commons CCO

  • Jocs de força: relacionats amb el treball de camp o d'oficis manuals. Solen ser jocs de transportar pesos, arrossegament, lluita...Exemples: estirar la corda...
Rocío cuerda deporte By Pxhere
https://bit.ly/2ABQWdM
Creative Commons CCO

  • Jocs de pilota: solen trobar-se en totes les civilitzacions i continents. Hi ha jocs amb raquetes, pales, bastons, amb la mà, amb el peu...Exemple: mate, petanca, pilota valenciana...
Pilota valenciana a Rafelbunyol By ADADELANT90
https://bit.ly/2Ri8gPA

Boule bocce balls By Pixabay
https://bit.ly/2AzjVyU
Creative Commons CCO

  • Jocs d'habilitats i equilibri: presenten diversitat d'objectius, des de llançaments a distància i precisió a habilitat per mantenir una postura...Exemple: tello o xarranca, castellets...

4 de 9 amb folre i l'agulla a la diada de Sant Fèlix del 2007 By Castellers Vilafranca
https://bit.ly/2ABR4tM
CC BY-SA 3.0

martes, 25 de diciembre de 2018

JOCS PARADOXALS


Què són els Jocs Paradoxals?
Un joc paradoxal es aquell que qualsevol persona pot intervindré com a company i al mateix temps com a adversari segons Parlebas (1981). En l’àmbit esportiu, es podem trobar amb diferents esports que son paradòjics com el ciclisme, el cross, l’esquí... També podem trobar-ne als jocs tradicionals, el talla fils, els 4 cantons...
En aquests jocs hi hauran una sèrie de pactes, aliances que serviran per a guanyar i al mateix temps hi haurà desconfiança entre els que participen ja que mai es sabrà si el pacte es complirà.
Els jocs paradoxals es poden classificar depenent la xarxa de comunicació en jocs exclusius o jocs ambivalents.
Els jocs exclusius serien jocs en que en tot moment saben qui son els nostres companys, així com qui son els nostres adversaris. Dins d’aquests jocs també es poden dividir en:
  • Estable: en aquest tipus de joc, no hi ha cap possibilitat de cooperar en cap jugador de l’equip contrari, els jugadors sempre pertanyen al mateix equip.
  • Inestable: en aquests jocs, estan clarament definides les relacions de col·laboració i oposició per la pertinença  a un equip o al desenvolupament d’un rol. Aquests jocs, a la vegada, poden dividir-se en:
- Permutants: per exemple, en el joc de pillar, el que té el rol de perseguidor, quan toca a algun perseguit, canvia el rol amb ell.

- Convergents: amb el mateix exemple que abans, si el perseguidor toca a un perseguit, este passa a ser perseguidor en companyia del que l’ha tocat.

- Fluctuants: aquest tipus permet que, amb alguna acció o amb algun element, salvar-te de ser pillat. Per exemple, en el joc de pillar, quan fas "Stop", et quedes quiet i no pots ser agafat. En la "pilota salvadora”, que si tens el baló a les mans no pots ser agafat.

Per altra banda, els jocs ambivalents són en els que qualsevol jugador pot assumir el rol de company o adversari al mateix temps, aquests jocs també es poden nombrar jocs paradoxals. Ací també hi ha dos tipus:
  • Estable: en aquest tipus de joc, el tret d’estabilitat obliga a pertànyer al mateix equip durant tot el joc, però l’ambivalència planteja la possibilitat de cooperar en jugadors de l’equip contrari, permetent les relacions de solidaritat i rivalitat.
  • Inestable: aquests jocs impliquen que tots els jugadors poden mantenir relacions d’oposició i col·laboració i, a més a més, poden canviar de una jugada a l’altra, el rol o la pertinença a un equip.

En quant a la seua classificació:

Es classifiquen en simètrics o asimètrics.
- Els jocs simètrics serien aquells en que el nombre de participants no varia al llarg de la partida.
- Els asimètrics si que pot variar el nombre de jugadors per equip.

La tàctica

En els jocs paradoxals, s'intenta trencar el dualisme que hi ha en molts jocs afegint un tercer equip, que dificulta més el joc i obliga a pensar encara més per a poder obtenir l'objectiu que es vol complir i per tant de pensar en totes les possibles estratègies que pugen haver-hi i així aconseguir aquell èxit que es vol. 
En aquests jocs, podem observar que no sols desenvolupem les capacitats motrius de les persones, sinó que també desenvolupem les capacitats mentals obligant-los a aquelles persones que juguen, a pensar de quina manera podríem aconseguir el nostre objectiu. De tal manera, açò ens comporta a un pas més per a aconseguir gaudir en la pràctica dels jocs ja que jugar sense pensar, ens pot portar a ser més avorrit que si juguem i en el mateix joc intentem elaborar estratègies que pugen sorprendre als altres i poder aconseguir l'objectiu.

Les principals diferències entre el joc paradoxal i dual són:

En el joc dual es basen en l'enfrontament de persones o grups, en els que només hi ha dos rols. En el joc dual amb la introducció d'un tercer grup o equip, aconseguim que un tercer equip trenca la concepció dual, perquè en tota triada, es dóna una cooperació entre oponents de caràcter paradoxal, és a dir, s’estableixen pactes entre equips per a aconseguir l'objectiu de forma reeixida, desenvolupant les capacitats mentals i obligant a pensar als participants.
El joc paradoxal com hem definit anteriorment és aquell que cada persona pot ser company i adversari, s’estableixen uns pactes entre les persones per a aconseguir un objectiu, però mai se sap si l'altre complirà eixe pacte perquè tots volen guanyar i açò generarà desconfiança entre els participants perquè en definitiva ni enfronten a equips i persones com en els duals i triades, es podria dir que tots van contra tots encara que s’estableix algun tipus d'acord entre els participants.
Un clar exemple podria ser una carrera de ciclisme, on dos participants poden fer-se relleus perquè així ho han acordat, però un veu que a l'altre està cansat i realitza una estirada per a deixar-ho enrere.

La importància dels jocs paradoxals en l’educació

L’educació dels xiquets és un procés paradoxal (saber obeir), el pas de la desobediència a l'obediència. Encara que pugui resultar paradoxal aprendre a obeir l'autoritat dels adults en la infància és requisit imprescindible per a aconseguir la nostra pròpia autonomia moral. Obeint a altres aprenem a obeir-nos a nosaltres mateixos i controlar la nostra pròpia vida. contínuament estem posant límits als nostres fills, pareix que els anem llevant llibertat, i ells probablement així ho senten, però en el fons els estem donant autonomia, ajudant a fer que posen el seu propi motor en marxa.
Cap xiquet s'habituaria a dutxar-se diàriament o a llavar-se les dents després de cada menjar si els adults que li acompanyen no li forcen una vegada i una altra a fer-ho. Eixe “forçar” la seua naturalesa infantil, tractant que incorpori hàbits higiènics en la seua vida, a la llarga li va a proporcionar major llibertat d'elecció. D'adult només el que ha aprés i interioritzat eixos hàbits podrà decidir si els manté o no. Normalment, no solen abandonar-se perquè prompte es comprèn que a qui de veritat beneficien és a un mateix, ja que ens fan més lliures. La salut ens fa més lliures que la malaltia. Esta lògica podem aplicar-la a tots els bons hàbits com: la lectura, l'estudi, l'exercici físic... (González, J. D.).
Dit açò, cal donar importància als jocs, perquè amb la practica també s’aprèn i els jocs són molt bons transmissors dels valors, ja que qualsevol persona mostra una especial motivació pel joc. Amb predisposició quasi instintiva, facilitada quan les circumstàncies de l’entorn són favorables i quan la persona mostra una actitud juvenil.

Per què són important els jocs paradoxals?

Una persona exerceix una influencia ordenada i voluntària sobre altra, amb la intenció de formar als xiquets. Així, el sistema escolar es la forma en la que la societat transmet i conserva la seua existència col·lectiva entre generacions futures. 
Per això, es important en l’educació els jocs paradoxals ja que aquest tipus de joc, pot inculcar en els xiquets valors com la solidaritat, la igualtat, el companyerisme i la psicologia, posar-se en la ment dels altres.
En aquests jocs es donen moltes situacions que es poden aplicar en la vida real i aquestes, es poden aprofitar per a ensenyar als xiquets com podrien actuar més correctament.
Per exemple es dona el cas que no hi ha mi dèbils ni forts, en els jocs paradoxals es tendeix a la igualtat entre uns i altres  perquè al haver canvis de rols contínuament mai guanya el mateix sempre ja que la sensació de incertesa fa que no sàpigues que va a passar, si es van a aliar en tu, si t’enganyen... Aquesta sensació d’incertesa, de no saber el que pot passar és la clau dels jocs paradoxal, la principal característica que el diferencia dels altres jocs.
I es que açò pot passar a la vida real,  algú en qui confies després t’enganya, i et traeix. Totes estes situacions es poden veure clarament als jocs paradoxals, contínuament hi ha pactes, traïcions... que tu pots aplicar a la vida real i a ensenyar aquests valors als xiquets.

En els jocs paradoxals prima la intel·ligència pràctica del subjecte perquè en tot moment està present la presa de decisions, ja que es el mateix subjecte el que decideix el rol que representarà en el joc, i que pot canviar-ho en qualsevol moment.
Per tant en aquests jocs, no sols esta present la característica física, sinó que el principal tret es l’estratègia, on es farà pensar al xiquet/a abans d’actuar. Gràcies a açò, els nens desenvolupen la ment, una gran qualitat que deuen treballar en molta atenció en les etapes escolars i aquells alumnes amb menys capacitat física, tenen les mateixes possibilitats d’arribar a l’objectiu establert, proporcionant un element integrador, inclusiu i motivant per a tots els alumnes.

Altra característica de gran importància es el continu canvi de rol, on unes vegades eres company de un, i poc després passes a ser adversari del mateix participant. Es creen aliances que poden trencar-se en qualsevol moment del joc, en funció de l’estratègia que s’elegeix, es ací on apareix la intel·ligència pràctica de la que em parlat abans.

També pots aprofitar els jocs per a les estratègies. Per exemple, en les estratègies polítiques, quan dos partits minoritaris fan una coalició per a fer front a un partit majoritari, més fort. Açò, fa que els joves comproven que els dèbils alguna vegada també poden ser forts, i que lluiten pel seu futur amb més ganes. Però també saber que en un moment donat aquest pacte es trenqui per la traïció d’algun partit. Per tant, es important l’ensenyament dels jocs paradoxals perquè tenen similituds en la vida real.
Working Together Teamwork Puzzle Concept By Lumaxart
https://bit.ly/2LZHwgI
CC-BY-SA-2.0


REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Parlebas (1981). Clasificaciones generales y específicas de los juegos deportivos.

González, J. D. (2013). Ética de la competición deportiva: Valores y contravalores del deporte competitivo= Ethics in Sport Competition: Values and Negative Values in Competitive Sports. Materiales para la Historia del Deporte, (11), 89-115.

domingo, 23 de diciembre de 2018

JOCS ALTERNATIUS


Els Jocs Alternatius són jocs esportius convencionals tant en regles com especialment en material. El seu objectiu, generalment es facilitar la participació de tots i donar més variant de pràctica aprofitant el ús de material reciclat i fabricant-lo un mateix.

L'àmbit d'ús d'aquest tipus de jocs (Torres, 1998) es:
  • Ser un recurs a les classes d'Educació Física.
  • En activitats de recreació i temps lliure.
  • En programes d'animació esportiva o manteniment físic.
  • Útil en les classes de manteniment de la 3ª Edat.

Per què utilitzar materials alternatius en Educació Física?
  • Es pot utilitzar en diferents llocs amb pocc espai d'instal·lacions.
  • Són materials fàcils d'utilitzar.
  • Es pot utilitzar en multitud de jocs sense influir en sexe o edat.
  • Són materials econòmics i assequibles per a qualsevol persona.
  • El fet de realitzar-los un mateix, requereix d'un aprenentatge-ensenyament individual o en grup que el deixa llibertat per a la seua creació.
  • Al tractar-se de materials reciclats afavoreix la cura del medi ambient.

Pel que fa als seus objectius:
  • Fomenta l'actitud crítica dels models actuals a utilitzar en el temps d'oci.
  • Conscienciar de l'excessiva creació de fem, de la necessitat de reciclatge i reutilització.
  • Capacitat de construir materials esportius a partir de materials reciclats foment l'autoestima i de vegades el treball en equip.
  • Aprofitar el temps lliure en activitat física usant  aquest materials sense adquirir-los ja fabricats.
Però, què és un esport alternatiu?

Són aquells que no depenen de aspectes tradicionals i que reben eixe nom per a ser diferenciats dels esports tradicionals. adquirint un caràcter avantguardista. Sorgiren en l'àmbit educatiu. Es poden practicar sense tindre en compte el nivell de destresa de cada participant, al menys en la fase d'iniciació eliminant l'element. Si la intensitat es moderada es valora més la dimensió cooperativa que la competitiva. 

I el seu origen, quin és?
Els esports alternatius s'iniciaren a Espanya en la dècada dels anys 90 a través d'uns seminaris de INEF (CAFE en l'actualitat) de Madrid. La intenció d'aquest seminaris fou la de renovar els programes d'Educació Física escolar i donar a conèixer als alumnes el concepte "D'ESPORT PER A TOTS", on pot participar qualsevol. 


Es classifiquen en:
  • Jocs i esports col·lectius: Frisbee, Balonkorf, Floorball, Indiaca, Fun Ball, Balons gegants, Kin Ball, Touchball...
  • Jocs i esports d'adversaris: Indiaca, Pales, Suftleball, Ball net, Peloc...
  • Jocs i esports individuals sobre rodes: Skate, Bicicleta, Patins...
  • Jocs de llançaments: Frisbee, Boomerang, Malabars, Fun Ball, Peloc...
  • Jocs de cooperació: Paracaigudes, Balons i globus gegants, Ultimate, Balonkorf...


Jugador iniciando un partido de Kin-Ball By Pierre-Yves Beaudouin
https://bit.ly/2TxUGUG



REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Torres, J. M. D., & Peire, T. CURSO CPR: DE LOS JUEGOS ALTERNATIVOS A LOS NUEVOS DEPORTES.

sábado, 22 de diciembre de 2018

JOCS COOPERATIUS



Els jocs cooperatius poden definir-se com aquells on els jugadors donen i reben ajuda per contribuir a aconseguir objectius comuns (Garairgordobil, 2002).

Grineski (1989), estudià els comportaments socials dels xiquets i els jocs que practicaven i observà que els jocs cooperatius afavorien les conductes psicosocials en comparació amb els jocs competitius. A més de la integració social d’alumnes amb necessitats especials.

Altres autors com Omeñaca i Ruiz (2001), indicaren que  els jocs cooperatius faciliten la cerca de solucions creatives en un entorn lliure de pressió, amb bones relacions entre els participants i on possibiliten l’aprenentatge de valors morals i habilitat per a la convivència social. A banda de permetre valorar de forma positiva l'èxit dels companys i fomentar les conductes d’ajuda i comunicació.

Una comparativa de Otuzi (1999) dels jocs competitius front als jocs cooperatius diu que:
  • Els jocs cooperatius són divertits per a tots i els competitius sols per a alguns.
  • Als cooperatius tots tenen sentiment de victòria mentre que als competitius la majoria experimenta un sentiment de derrota.
  • Els cooperatius afavoreixen la acceptació mútua, en canvi als competitius alguns participants són exclosos per falta d’habilitat.
  • Les conductes als cooperatius són de confiança i aprendre a compartir, i just tot el contrari als competitius, desconfiança, egoisme...
  • Aprenen a tindre un sentiment d’unitat i compartir l’èxit als cooperatius i a no ser solidaris amb les errades als competitius.
  • Els cooperatius són acceptats amb la diversitat de nivell en quant a l’habilitat dels participants i als competitius existeix la divisió per categories segons el nivell.
  • Existeix autoconfiança perquè tots són acceptats als cooperatius i són desestimats o perden confiança quan perden als competitius.
  • Hi ha un recolzament per superar les dificultats als cooperatius i poca tolerància a la derrota als competitius.

Encara que tots els articles i documents d’investigació parlen sobre els beneficis dels jocs cooperatius front als competitius, molts docents d’Educació Física utilitzen més els competitius per falta de formació, perquè opinen que els competitius motiven i afavoreixen més als alumnes, canalitzen millor l’agressivitat, aprenen a guanyar i a perdre, afavoreixen el rendiment i que a més són més fàcils d’avaluar.

Però, les activitats competitives canalitzen millor l’agressivitat?
Bay-Hinitz (1994) observà un augment de les conductes d´ajuda i disminució de conductes agressives als jocs competitius i tot al contrari als jocs competitius.

Les activitats competitives afavoreixen el rendiment individual.?
Johnson et al. (1981) indicaren en docents d´altres matèries a l’Educació Física que:
En les situacions cooperatives el rendiment dels estudiants fou més alt que a les situacions competitives.
Que la cooperació entre grups amb competició es superior a la competició individual en quant a rendiment i productivitat.

Es més fàcil ensenyar a guanyar i a perdre en activitats competitives?
Els jocs cooperatius s’identifiquen com a activitats on ningú guanya o ningú perd, però açò es cert? No, perquè hi ha jocs cooperatius que tots guanyen, o tots perden.

Les activitats cooperatives són mes fàcils d´avaluar?
Qualificació vs Avaluació.
Les activitats cooperatives també es poden avaluar i qualificar, però no només importa el resulta final, sinó tot el procés.

Els principals problemes i la solució en la introducció d’activitats no competitives són:

Els agrupaments:
Disposició en files paral·leles amb mateix nombre d´alumnes pot portar a carreres de relleus.
- Grups iguals fent la mateixa tasca pot portar a que competeixen per veure qui acaba abans.

Solucions:
Grups desiguals en nombre i en tasques.
- Treballar en circuits amb rotacions de tasques.

Materials i espais:
- La utilització de balons, cistelles o porteries  en terrenys esportius pot provocar conductes competitives.
- Les experiències prèvies determinen molt la competitivitat.

Solucions:
Introduir un major nombre de mòbils.
- Reduir la grandària dels grups.
- Aplicar dificultats compensatòries.
- Introduir la regla de «tots toquen».

La puntuació:
Desvincular el joc del resultat.
- Canviar els participants d´equip.
- Reduir al mínim la possibilitat de victòria.
- Augmentar el nombre d´equips.
- Afavorir al que va perdent.

RESUMINT; es tracta de:

  • Promoure la integració de tots els alumnes.
  • Augmentar l´autoestima.
  • Afavorir conductes grupals.
  • Promoure el goig per l´activitat física especialment als alumnes que tenen una percepció negativa.
  • Tots es responsabilitzen de l´èxit o del fracàs.
  • Valorar més els èxits del procés que del resultat.
  • Desenvolupar habilitats socials.
  • Promoure un clima de classe positiu.
  • Cal valorar el procés amb independència de si han arribat a tindre èxit o no.
  • Avaluació del procés dins de la pràctica.
  • Diferenciar el procés avaluador de la qualificació.
  • Avaluació compartida entre professor i alumnes


Create Objectives Puzzle
https://bit.ly/2M0LMMT
CC0 Public Domain


REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

BayHinitz, A. K., Peterson, R. F., & Quilitch, H. R. (1994). Cooperative games: A way to modify aggressive and cooperative behaviors in young children. Journal of applied behavior analysis27(3), 435-446.

Brotto, F. O. (1999). Jogos cooperativos: o jogo e o esporte como um exercício de convivência.

Garaigordobil Landazabal, M., & Pérez Fernández, J. I. (2002). Efectos de la participación en el programa de arte Ikertze sobre la creatividad verbal y gráfica. Anales de psicología18(1).

Grineski, S. (1989). Children, games, and prosocial Behavior—Insight and connections. Journal of Physical Education, Recreation & Dance60(8), 20-25.

Johnson, D. W., Maruyama, G., Johnson, R., Nelson, D., & Skon, L. (1981). Effects of cooperative, competitive, and individualistic goal structures on achievement: A meta-analysis. Psychological bulletin89(1), 47.

Omeñaca, R., & Ruiz, J. V. (2001). Los juegos cooperativos: una alternativa en la práctica lúdica dentro de la Educación Física. Explorar, Jugar, Cooperar: Bases Teóricas y Unidades Didácticas para la Educación Física Escolar Abordadas Desde Las Actividades, Juegos y Métodos de Cooperación19.


miércoles, 19 de diciembre de 2018

L'ESCALFAMENT I LA TORNADA A LA CALMA


L’escalfament és la primera presa de contacte abans de realitzar qualsevol joc o esport . És important per a donar la temperatura muscular adequada, i la capacitat necessària al múscul per a possibilitar l’extensió d’aquest davant algun tipus de tensió i d’aquesta manera pugui produir major força de contracció.

Hi ha que tindre en compte diverses característiques, tant dels esportistes (número participants, edat, nivell, tipologia...) com de l’entorn (espai, temps...) a l’hora de fer un escalfament. A l’igual que l’activitat a la que precedeix, és a dir, no es el mateix escalfament per a fer sèries de velocitat o força que per a fer una activitat de resistència aeròbica.

Tenint en compte aquest aspectes, em de saber que un escalfament es per a preparar i la intensitat no deu ser molt elevada o molt baixa, perquè ambdós poden fer que el participant acabi patint una ruptura fibril·lar, elongació o distensió muscular i no poder continuar practicant cap joc ni esport.
Hi ha diversos tipus d’escalfament:
  • Actiu: són exercicis derivats de l’activitat física principal que impliquen la totalitat del organisme. L’objectiu no es altre que el de treballar sobre els grans grups musculars per a que el conjunt de les capacitats funcionals del organisme siguin conduïdes a un nivell d’adaptació superior.
  • Passiu: són un complement de l’escalfament actiu, per exemple l’aplicació local o general de calor. L’objectiu és incrementar la circulació i la distensió de la musculatura.
  • Mental: consisteix en representar el gest amb el pensament. Sòls pot aplicar-se en el desenvolupament de moviments senzills o automatitzats, com a l’atletisme, motociclisme...
  • Mixte o combinat: es la combinació de diferents escalfaments i depèn de les característiques del participant i les condicions d’exigència de l’activitat a realitzar.

Però realment, per a què serveix l’escalfament?

Segons un estudi de La universitat de Alberta (Canadá), l’escalfament corporal a través de l’exercici físic es molt útil, podent augmentar la força muscular. Generalment, l’escalfament fa que s’elevi el ritme cardíac, i per tant, preparant l’organisme de manera progressiva per a l’activitat que es va a realitzar (prevenció). A més incrementa la circulació en els músculs i activa el cervell i el sistema nerviós, preparant-lo per a la coordinació de moviments a realitzar, evitant lesions.

Cada disciplina esportiva es comporta d’uns patrons distints de moviment, per això existeixen diferents tipus d’escalfament. Encara que, dins de cada entrenament  hi ha varies fases:
- Fase d’activació: de caràcter general per a estimular l’organisme.
- Fase de mobilitat muscular-articular: exercicis estàtics i/o dinàmics dirigits a la mobilitat especifica de cada segment corporal. Serveix per a activar els grups musculars i articulars implicats de forma més important.
- Fase d’ajust mediambiental: adaptació específica de l’organisme al tipus de demanda que va a desenvolupar. Disminuint el grau d’incertesa i exploració de tots els moviments possibles.
- Fase de posada a punt: exercicis que contribueixen a entrar en un estat  enèrgic/relaxació i concentració.
Divertido, ejercicio, gimnasio By Amanda Mills
https://bit.ly/2CZU450
Dominio pùblico CCO

Moltes vegades els esportistes amateur pensen erròniament que la preparació del cos per a l’exercici es realitza únicament abans de realitzar-lo, però també hi ha que treballar el cos quan finalitza la sessió, mitjançant l’estirament, que també es igual d’important.

La realització d’un programa d’estiraments i moviments rítmics suaus després del exercici fa que la fatiga es vega disminuïda.
Entre els exercicis més utilitzats  de la tornada a la calma es troben els estiraments estàtics en la modalitat passiva, és a dir, aquells que no requereixen de contraccions musculars voluntàries.

Hi ha que estirar entre 15”-30” de cada grup muscular que més treballat de manera extenuant, i es important, perquè produeix un increment del flux sanguini, facilitant la relaxació, la recuperació de la força i l’elasticitat.

Com a l’escalfament també hi ha de diversos tipus d'estirament:
  • Estàtic: es manté la posició durant uns segons i deus sentir l’estirament del múscul sense cap mena de dolor. Es senzill i fàcil de realitzar.
  • Dinàmic: es repeteix un moviment a velocitat més suau del habitual i sense exigir la màxima tensió al múscul.
  • Balístic: consisteix en efectuar moviments amb rebot continu. No es molt recomanable, perquè pot produir lesions si no es controlen els moviments.
Novio, novia, estiramiento, abdominales, músculos By Amanda Mills
https://bit.ly/2QyIC3M
 Dominio pùblico CCO


Dia de l'Esport Inclusiu

Conforme digué la setmana passada, hui 5 d’Abril ha estat el “Dia de l’Esport Inclusiu” a l’IES Número 3 de Dénia. Com vaig col·laborar ...