sábado, 23 de febrero de 2019

Tercera setmana de pràctiques: del 18 al 22 de Febrer


Sense gairebé adonar-me’n, ja ha passat una setmana més a l’IES Número 3 de Dénia, i per tant toca fer balanç del que ha ocorregut al llarg de la setmana.
Doncs bé, el començament de la setmana fou tranquil, amb el seguiment habitual de les classes que es desenvolupen el dilluns. On vaig dirigir la sessió del pocs alumnes de 1º ESO C que hi ha a primera hora de la setmana, ja que al tractar-se d’un grup amb un quants alumnes “problemàtics”, es divideix la meitat de la classe per a què els donen unes xerrades sobre conducta, i de la mà d’un psicòleg.
Pel que fa el següent dia, dimarts, vaig començar a segon hora, i es que els alumnes de 1º de Batxillerat van assistir a les universitats que hi ha a la ciutat de València. Com a primera hora hi havia classe amb un Batxillerat, no vaig anar i vaig començar a segon hora. Amb una reunió de la Comissió de Convivència, a la sala de direcció, per a tractar temes particulars d’alumnes amb mal comportament a les classes i que alteren habitualment el funcionament normal de les sessions.
Ara bé, després de l’esplai, més en concret les dos últimes hores del dia, també hi havia classe amb els alumnes d’aquest curs, però com estava al centre vaig aprofitar per realitzar una guàrdia de pati amb els alumnes que no tenien professor, i per a llegir els documents del centre necessaris per a saber com funciona el centre i, també per a poder fer el Pràcticum II.
El dimecres, a l’igual que el dilluns, les classes ja foren amb la seguida habitual. Encara que utilitzarem el vídeo projector per tal d’ensenyar les normes i les regles de Rugbi Touch (Rugbi tocat), una de les modalitats que té el rugbi i que es de les més utilitzades al centres per què no hi ha pràcticament contacte entre els participants.
Una de les coses que m’ha fet reflexionar en aquesta setmana es la metodologia a l’hora d’impartir la ensenyança. Em referisc al feedback dels alumnes, que sòl ser distint en funció de l’edat. Per posar un exemple, no han posat la mateixa atenció els alumnes de 1º ESO en general que els de 1º de Batxillerat. I la meua reflexió és que els alumnes més menuts (ESO), són més actius i es difícil fer-los entendre que a les classes d’educació física hi ha que estar asseguts i atents a unes explicacions, en canvi, els alumnes més majors, en aquest cas els de Batxiller, prefereixen en gran part, estar tranquils i no fer activitat física. Els pensaments d’aquests alumnes són més madurs, i comencen a tindre responsabilitats per tal de poder accedir a les carreres que volen cursar en un futur, a més es tracta d’alumnes que estudien de manera voluntària.
En conclusió, al paràgraf anterior, hi ha que donar molta  importància a l’hora de transmetre els coneixements, a més, deu ser distinta segons les característiques dels grups o alumnes que tens al davant.

La setmana següent més i millor.




sábado, 16 de febrero de 2019

Segon setmana de pràctiques: de l’11 al 15 de Febrer


Aquesta setmana ha sigut distinta a la primera pel següent motiu: tant els alumnes com jo ja havíem tingut una presa de contacte, i encara que tan sols he estat en una sessió o en algun cas dues ja existia certa familiarització entre ells i jo.
Vaig començar la setmana observant com impartia les classes tant Raúl com Angy, i a més proposant l’escalfament en algunes classes. També vaig tindre l’oportunitat de poder assistir de nou a una reunió de l’equip de Convivència del centre i poder dirigir a part de l’alumnat de aquelles classes amb un alt número d’alumnes, per facilitar la participació de manera més individualitzada. També vaig fer de “policia dolent”, controlant els abdominals quan a les classes als alumnes se’ls queia la pilota de rugbi o arribaven últims a les posicions de partida.
Com la passada setmana, també vaig dirigir la sessió a una de les classes problemàtiques del centre, un grup de 1er de l’ESO. Mentre Angy parlava amb alguns d’ells jo aprofitava per tal de dirigir i ordenar els exercicis per a què aprofitaren els temps d’activitat física.
En aquelles classes en què alguns alumnes encara tenien pendents la prova de nivell de tècnica de voleï, anava corregint-los certes postures i moviments per tal que milloraren tant en els cops com en les recepcions, fins i tot vaig participar en una partida de dos per a dos, per tal que un alumne no es quedés sense participar.
Resumint la segona setmana, he de dir que la meua presència ja a quedat relegada a un altre pla i l’efecte aspirina que comentava Raúl la setmana anterior, ja s’ha vist reduïda. Tot i això, continue pensant que part de l’alumnat d’aquest centre, està molt conscienciat en l’assignatura de Educació Física i la consideren igual o més important que la resta i s’impliquen per poder aprendre i distraure’s de l’aula convencional.

I fins ací arriba la segona setmana.



sábado, 9 de febrero de 2019

Primera setmana de pràctiques: del 4 al 8 de Febrer


El 4 de Febrer, fou el primer dia de contacte amb els alumnes on a l’inici de les classes tant Raúl com Angy em presentaven davant dels seus alumnes mentre aprofitaven per passar llista. Les cares dels alumnes eren de sorpresa de veure una persona nova per a ells a l’assignatura d’Educació Física. Això sí, m’han tractat i respectat com si fos el seu professor des del primer dia i complint amb les tasques que els he encomanat en algunes de les sessions en que tant Raúl com Angy m’han manat fer. L’experiència és molt positiva en aquesta primera setmana, i tant el meu tutor Raúl com Angy, encara que són completament distints a l’hora de impartir les seues classes existeix un clima de tolerància i respecte i molt positiu cap a la figura del professor. Altra de les coses que més m’ha sorprès en aquesta setmana és la predisposició i entusiasme de l’alumnat per fer activitat física, que comparant-la amb l’època en que jo estudiava era totalment contraria per molts companys/companyes. Qui mostraven comportaments de passotisme i deixadesa quan se’ls encomanava alguna activitat.
Raúl diu que sóc l’efecte aspirina, per què la meua presencia els ha fet canviar l’actitud, i m’avisa que no m’acostume a aquests comportaments.
A més, Raúl forma part de l’equip de convivència, i he tingut l’oportunitat de poder assistir a la reunió que fan a la sala de professors tots els dimarts de 8:55 a 9:50 h i on he pogut comprovat com classifiquen les conductes dels alumnes i sancionen depenen de la gravetat de les amonestacions. També m’ha servit per a quedar-me amb el nom d’aquells alumnes més problemàtics del centre.
Encara que la conclusió d’aquesta setmana és molt positiva la setmana vinent més i millor.



domingo, 3 de febrero de 2019

Jornada de Benvinguda a l'IES Número 3

És hora de reprendre l'activitat i ho faré amb les pràctiques del màster. Tornaré a l'institut després d'uns quants anys, però aquesta vegada ho faré des de l'altre costat: com a professor. El dia 1 de Febrer, l’IES Número 3 de Dénia ens va donar la benvinguda als 4 estudiants de la UMH d'Elx que farem les pràctiques al centre: Mercè de Tecnologia, Belén d’Informàtica, Laura d’Orientació, amb qui comparteix cotxe perquè vivim relativament prop i jo (Víctor) d’Educació Física. Ha arribat el moment de posar en pràctica el coneixements adquirits al llarg del quatre anys del grau i aquest mesos del màster.
La coordinadora ens va citar a l’entrada del institut, davant de consergeria, a les 11:15. En aquella primera reunió ens van presentar els que són els nostres tutors i ens van explicar una mica el funcionament de les pràctiques i què se'ns demanava per a superar-les.
El meu tutor és Raúl Arellano, professor d’Educació Física en els cursos de 1er, 3er i 4t d'ESO i de 1er de Batxillerat. Acabades les presentacions inicials, va arribar el moment de fer una inspecció al centre i veure les instal·lacions. Es tracta d'un centre nou, estrenat fa uns pocs anys i amb unes instal·lacions impecables. L'institut de secundària Dénia obri les portes a la integració i a la trobada de tota la diversitat que l'ompli: dianenses de sempre i nous que provenen de països com Alemanya, Anglaterra, Rússia, Colombia, Equador, Bulgària i Marroc, entre d'altres.
Després de fer la volta de reconeixement pel centre i presentar-nos alguns dels professors, vaig assistir a una reunió amb el tutor. On vam parlar sobre la meua disponibilitat, les característiques del alumnat al que impartia i sobre la seua metodologia d’ensenyament. També, m’ensenyà el Departament d’Educació Física i em presentà l’altra professora de professió Ángeles Martínez, amb qui també estaré amb la meua estada en el centre i aprofitàrem per explicar-me les activitats que estaven realitzant a les classes i el Campionat voluntari que han organitzat a l’hora d’esplai. Al mateix temps visitàrem la sala de material, amb una gran quantitat de material, ja que la Direcció de Centre considera l’Educació Física molt important.

Dia de l'Esport Inclusiu

Conforme digué la setmana passada, hui 5 d’Abril ha estat el “Dia de l’Esport Inclusiu” a l’IES Número 3 de Dénia. Com vaig col·laborar ...